PRIMARIA COMUNEI LELICENI

Judetul Harghita

PREZENTARE LOCALA

       Prezentare generala
  
    Comuna Leliceni se afla la latitudinea nordica 46°21"si longitudinea estica 25°52".
    Comuna se afla in extremitatea Sud-Vestica a judetului Harghita. Se invecineaza dinspre Nord si Vest cu resedinta de judet Miercurea Ciuc, la Sud cu comuna Sincraieni, iar dinspre Est cu comuna Ciucsingeorgiu. Se compune din patru asezari, Leliceni (Csíkszentlélek), Misentea (Csíkmindszent), Fitod (Fitód) si Hosasau (Hosszúaszó), asezate de-a lungul cursurilor de apa Bánátus, Szénaság si Fitód, care se varsa in riul Olt la Jigodin, (parte componenta din Miercurea Ciuc).

    Asezarea teritoriului comunei pe pantele muntilor vulcanici, determina structura geomorfologica. Dolomitele, calcarele si conglomeratele sint specifice zonei. Teritoriul comunei este reprezentat de zone deluroase, acoperite cu paduri in zonele nordice si vestice, iar restul fiind finete, pasuni si terenuri slab productive - pe scara de la 1 la 100 intrunind 19 puncte.
    Solul din punct de vedere geologic prezinta urmatoarele formatiuni:
    -  0,20 – 0,50 m  sol vegetal,
    -  0,30 – 1,30 m grohotis de panta, alcatuit din fragmente de roci cristaline prinse in masa argiloasa, slab nisipoase,
    -  1,30 – 4,00 m roci metaforice.
    Pina la adincimea de 4 m nu s-a interceptat stratul freatic.
    Clima comunei Leliceni este caracterizata de conditii aspre, cu veri scurte si ierni lungi. Zona comunei se afla in regiunea cea mai rece a tarii. Temperatura medie anuala se inscrie pe izoterma + 5,6, - 5,9 grade Celsius. Zapada se mentine la sol 60- 70 zile pe an, numarul zilelor cu inghet este de 160. Precipitatiile atmosferice sint puternic influentate de vinturile de vest, iar lantul vulcanic actioneaza ca un paravan in calea lor. Cantitatea anuala de precipitatii se situeaza intre 600-1200 mm/an.
    In cadrul comunei Leliceni nu au fost identificate zone cu riscuri naturale majore.
    Suprafata comunei este de 3584 hectare, din care, conform evidentelor cadastrale 54,30% reprezinta terenurile agricole. Din totalul terenurilor agricole aproximativ 80% sunt terenuri destinate producerii de furaje. In comuna, conform recensamintului agricol sint 698 capete de bovine, 1300 ovine, 810 porcine, 3000 pasari, 224 cabaline.        
  
       Scurt istoric

     Primele atestari documentare sunt din anii 1332-33, in registrele papale. Este comuna in care s-a  pastrat pina astazi vechea organizare secuiasca a zecimilor „tizesek”. Cu toate ca din documentele istorice reiese ca in urma epidemiilor si foametelor de la inceputul secolului XVIII a disparut peste jumatate din locuitori, comuna are astazi 1721 locuitori, in procent de 95% de etnie maghiara. Componenta pe sexe este: 872 persoane de sex masculin si 849 de sex feminin. Din totalul locuitorilor comunei 53,22% reprezinta populatia activa, iar cea dependenta reprezinta 46,78%.
    Comuna a contribuit si la dezvoltarea culturii universale prin personalitati nascute in comuna, cum ar fi pictorul Nagy István din secolul trecut, poetul Bocskor János din secolul XVII. Comuna are doua biserici fortificate, Leliceni si Misentea, declarate la rindul lor monumente istorice. Altarul cu aripi, pictat la inceputul secolului XVI ale bisericii din Leliceni se afla din anul 1914 la galeria nationala Maghiara din Budapesta.

    Satele comunei, cu exceptia satului Hosasau, ale carui electrificare se afla in stadiu de proiectare, sunt racordate la reteaua nationala de distributie a energiei electrice, linia LEA 20km Miercurea Ciuc-Sinsimion.
    Comuna are retea proprie de alimentare cu apa potabila - mai putin satul Hosasau - racordata la reteaua municipiului resedinta de judet. Lungimea retelei proprii este de 13688 metri. Sistemul de  canalizare a comunei este in faza de proiectare.
    In comuna, satul Misentea are retea proprie de distributie de gaze naturale, in celelalte sate, din lipsa de solicitare nu a fost construita reteaua. Proiectele exista - mai putin pentru satul Hosasau. In momentul in care 40% dintre locuitori solicita construirea retelei, aceasta va fi construita.
    Prin comuna trec doua drumuri judetene, 123B si 123 C, drumuri care fac legatura intre Miercurea Ciuc si Ciucsingeorgiu - prin Leliceni si Misentea - si respectiv prin Fitod si Hosasau, intre Miercurea Ciuc si Armaseni. Starea drumului catre Armaseni este mai mult decit deplorabila. In comuna Leliceni nu exista drumuri nationale si nici cale ferata. Drumurile nationale si calea ferata pot fi accesate prin Miercurea Ciuc. Distanta intre centrul de comuna si resedinta de judet este de 4 kilometri. Satele comunei, cu exceptia satului Hosasau, sunt racordate la centralele telefonice digitale. In comuna exista 15 gospodarii care practica turismul rural. Se afla in constructie din fonduri private o pensiune in zona satului Misentea.
    In comuna se afla in derulare construirea unei Sali de sport, inceputa din fonduri proprii si in continuare finantata in comun de guvern, Consiliul Local.