PRIMARIA COMUNEI LELICENI

Judetul Harghita

EDUCATIE

        Educatie
    In comuna se gasesc doua scoli, Scoala cu clasela I-VIII „Nagy István” din Misentea si o scoala cu patru clase elementare in Leliceni.
    Scoala din Misentea are 96 de elevi, iar cea din Leliceni are 4 elevi.
    Sunt doua gradinite, cea din Misentea cu 36 si cea din Leliceni cu 11 prescolari.
    Exista doua biblioteci, cea din Misentea cu 5484 volume, cea din Leliceni cu 670 volume.

       Cultura locala
    In comuna se gasesc doua ansambluri arhitectonice declarate monumente istorice de interes national, Biserica cu hramul „Sfintului Duh” din Leliceni, impreuna cu zidul inconjurator si crucea comemorativa din fata, precum si Biserica cu hramul ”Tuturor Sfintilor” din Misentea cu zidul imprejmuitor. Tot asa in comuna exista trei situri arheologice declarate de interes national, cum ar fi „ Tilalmas”,” Muntele de piatra- Kohegy” si „Bánátus”.
    Pe linga monumentele de interes national se mai gasesc multe obiective de interes local, care la rindul lor trebuie sa fie intretinute, reconditionate, pastrate. Asemenea obiective sunt „ Casa memoriala Nagy István” din Misentea, monumentul „Vereskép” din Leliceni, ruinele castelului „Xantusz” de pe dealul „ Libidári”, situl „Paphalála” de la Leliceni, capela romano-catolica din Hosasau, „Capela Xantusz”, doua case vechi, declarate monumente  si cuprinse ca atare in planul urbanistic general al comunei, crucile comemorative si religioase aflate pe intreaga suprafata a comunei. Au mai fost reperate siturile arheologice „Kerekfenyo”, „Vereskép”, „Suta III”,”Nagytizes” si „Templomtizes”.